Hari ni taklah rajin tapi disebabkan birthday my little sis ni, so dia request untuk buat kimbap/sushi.
Sian mak ayah jauh di semenanjung.
Nak buat kek, kami berdua aje. Siapa nak makan?
First time buat. :) |
Comot pun ada juga.
This is my second try buat kimbap.
Alhamdulillah kali kedua ni dah boleh buat dengan cantik dah.
Dah senanglah jugak buat dia.
Gambar atas ni yang second try punya. Okay sikitlah kan?
Yang first time dulu aku pakai timun, telur, dan salut dengan tuna.
Tapi telur tu letak sikit pulak, so takberasa.
Second time punya aku pakai ketam stick dan tuna aje. Simple.
Dan lebih kemas dah. Dah reti buat.
Lebih senang ada tikar untuk gulung. So, memang senang dan mampat lah nak gulung tu.
Siapa nak buat, dipersilakan.
Sangat simple dan terjamin halal sebab buat sendiri. :)
Bahan-Bahan:
- Seaweed
- Nasi + Cuka
- Tuna
- Crab stick
- Timun di potong panjang
- Tikar (untuk gulung)
Cara-cara:
1. Lembutkan seaweed tu kalau dia keras. Hanya renjis pakai air masak. Jangan lembut guna air panas. Nanti seaweed tu koyak.
2. Nasi yang baru lepas masak dicampurkan dengan cuka. Dalam 2 sudu besar dah cukup. Nanti takut masam dan jadi cepat muak.
3. Penyekkan nasi yang dah dicampur cuka di atas seaweed. Mampatkan. Letak nipis-nipis aje nasi tu. Kalau buat tebal, takberapa sedap.
4. Sapukan tuna di sepanjang atas nasi tu. Sapu pun nipis-nipis aje.
5. Letakkan bahan-bahan di tengah-tengah ikut citarasa sendiri.
6. Gulung bagi rapat dan mampat. Sebab kalau potong taklah terburai isi-isi dalam tu.
7. Potong dan makan.
Simple kan? Nak lebih detail. Silalah try google je resipinya. :)
No comments:
Post a Comment